Saradnja sa Northwestern Univerzitetom

Naša saradnja sa Northwestern University- International Program Development In cooperation with University of Sarajevo datira od 2017. godine, kada smo dobili priliku da participiramo u ovom razvojnom programu i damo svoj doprinos stručnoj i akademskoj saradnji naših ustanova. U vrijeme pandemije SARS Covid19 nismo imali posjete Američkih studenata zbog globalne izolacije. U 2022. i 2023.godini ta saradnja se nastavlja.

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama

Generalna skupština UN-a je 1987. godine proglasila 26.6. Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama. Dan se obilježava u cijelom svijetu, a cilj je upozoriti širu javnost na problem zloupotrebe, poticati zdrave stilove života, a samim time i utjecati na suzbijanje problema zloupotrebe droga. Tim povodom je 23.6.2023. u prostorijama Zavoda za bolesti ovisnosti KS održan okrugli sto na temu “Mogućnosti i prepreke u tretmanu ovisnosti”. Učestvovali su predstavnik Ministarstva civilnih poslova g.Dragan Vukadin, predstavnici terapijskih zajednica “Proslavi oporavak” i “Centra za odvikavanje od ovisnosti – Marjanovac”, te multidisciplinarni tim Zavoda za bolesti ovisnosti.

U okviru aktivnosti izvan Zavoda, a povodom obilježavanja ovog dana, direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, Rasema Okić, spec. neuropsihijatar, subspecijalista za bolesti ovisnosti, je gostovala u emisiji na N1 televiziji.

Zavod – među firmama sa najboljom bonitetnom ocjenom u Bosni i Hercegovini

Zavod za bolesti ovisnosti ocjenjen je bonitetnom ocjenom A+ od strane CompanyWall business, što je pokazatelj da posluje pouzdano i stabilno.

Bonitetnom ocjenom A+, za 2022 godinu, kompanija CompanyWall je Zavod za bolesti ovisnosti svrstala u kompanije koje ispunjavaju visoke standarde uspješnog poslovanja, a certifikat potvrđuje da je poslovni subjekt u grupi firmi sa najboljom bonitetnom ocjenom u Bosni i Hercegovini.   

Posjeta visokog zvaničnika Ambasade SAD-a Zavodu za bolesti ovisnosti

Dana 19.05.2023. imali smo čast da nas posjeti Mr. Matan Meyer, direktor ureda za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona (INL).

Održan je sastanak sa direktoricom Doc. dr med. sci Prim. Rasemom Okić na temu : “Prisustvo sintetičkih droga kao i drugih opojnih sredstava na tržištu Bosne i Hercegovine” , te je uspostavljena početna saradnja između naše dvije Institucije.

Obilježavanje Dana Kantona Sarajevo 2023. godine

U okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, koji traju od 02. do 09.05.2023 godine u Zavodu za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo su 04.05.2023. godine organizovane slijedeće aktivnosti:

  • Pružanje besplatne usluge skrining testova na psihokativne supstance i alkotestova građanima Kantona Sarajevo;
  • Prodajna izložba radova pacijenata. Na ovaj način smo predstavili sve tehnike koje su naši pacijenti savladali i usavršili uz pomoć radno-okupacionih terapeuta, a što predstavlja stanovitu satisfakciju kako pacijentima tako i terapeutima. Pored osoblja Zavoda za bolesti ovisnosti KS, pacijenata Dnevne bolnice alkoholizma i pacijenata vanbolničkog tretmana, prodajnu izložbu  podržali su i predstavnici Psihijatrijske bolnice Kantona Sarajevo. Cijene radova su bile simbolične, dok će novac od prodaje biti usmjeren za kupovinu repromaterijala za potrebe radno-okupacione terapije.