Regionalni sastanak o pojavi novih psihoaktivnih supstanci, Podgorica, Crna Gora, 26-27. Novembar 2019. godine

Misija OSCE-a u Crnoj Gori , u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, organizovali su u dvodnevcni regionalni sastanak, na temu novih psihoaktivnih supstanci (NPS), kao globalnom izazovu i prijetnji po sigurnost i zdravlje ljudi.

Sastanak je organizovan u Podgorici, od 26. – 27.11.2019. godine.

Skupu je prisustvovalo oko 40 predstavnika državnih institucija i nevladinih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije, kao i predstavnici Europskog monitoring centra za praćenje droga i zavisnosti (EMCDDA), Organizacije za europsku bezbjednost i saradnju (OSCE) i Ureda Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC)-a.

Delegaciju Bosne i Hercegovine predstavljali su gosp. Ognjen Zekić, šef  Odsjeka za suzbijanje  opojnih droga u Ministarstvu bezbjednosti BiH, Doc, dr sci med. Nermana Mehić-Basara, imenovana ispred Ministarstva zdravstva Federacije BiH i gosp. Ilija Plavša, ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, član Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga RS.

Sva tri člana delegacije su imali priliku da prezentiraju stanje vezano za oblast politike i strategije koja se tiče droga kao i temu vezanu za nove psihoaktivne supstance.

Bosna i Hercegovina još nije uspostavila Sistem ranog upozoravanja na NPS, ali poštuje smjernice nove Deklaracije u smislu obaveze prijavljivanja svake nove droge ka europskim partnerima (EMCDDA, EUROPOL, UNODC, INTERPOL i dr.) i distribuiranja informacije o NPS koju dobije izvana ka institucijama BiH. U zadnje dvije godine u BiH su otkrivene 2 NPS,  a imali smo saznanje za 29 NPS i 2 prekurzora. 2016. god, formirana je Radna grupa za dopunu Liste zabranjenih droga, koja je dostavila prijedlog za dopunu Liste zabranjenih droga,  Savjetu ministara BiH.

Predstavnici navedenih zemalja govorili su o koracima koji se čine na uspostavljanju Sistema ranog upozoravanja (EWS) na pojavu novih psihoaktivnih supstanci, preprekama i problemima iz čega je bilo jasno da postoje značajne razlike među zemljama u regiji.

Predstavnik UNODC, gosp. Miloš Stojanović, izvijestio je prisutne da je do sada prijavljeno ukupno 899 NPS iz 150 zemalja, pri čemu je 40-ak otkriveno od 2018. do danas.

Najčešće se radi o nemedicisnkim sintetskim kanabinoidima, opioidima i benzodiazepinima, koji se mogu nači u prodaji kao osvježivači prostora, kupke, čajevi, biljna hrana ili hrana za životinje, po povoljnim cijenama, a sve se više koristi on-line kupovina.

Problemi koji su naglašeni u vezi s NPS su prije svega štetni uticaj na zdravlje ljudi, nedovoljno poznat hemijski sastav novih droga, veliki broj intoksikacija sa smrtnim ishodom, trend ubrzanog porasta broja novih supstanci, ilegalna trgovina te  veoma spor proces stavljanja NPS na listu zabranjenih psihotropnih supstanci u svim zemljama.

Međunarodni regulatorni okvir za kontrolu droga potiče još iz 1961. god., kada je usvojena Konvencija o narkotičkim drogama, koja je propisala set mjera kao odgovor na pojavu medicinskih sredstava koja se zloupotrebljavaju.

Najnovija Deklaracija o NPS iz 2015. godine, koju je usvojio Ministarski savjet EU, obavezao je sve članice EU ali i kandidatske zemlje koje su na putu pridruživanju EU, da se uključe u donošenje nacionalnih planova za otkrivanje i identificiranje NPS i da u skladu s vlastitim mogućnostima, što prije  uspostave Sistem ranog upozorenja na NPS – Early Warning System.

Doc. dr sci med. Nermana Mehić-Basara