Stručna konferencija „Prvi regionalni forum o zavisnosti o drogama i oporavku“ Beograd 19-20.11.2019 godine

Stručna konferencija  „Prvi regionalni forum o zavisnosti o drogama i oporavku“ , održana je u Beogradu 19-20.11.2019 godine.

Ispred naše ustanove radu foruma učešće su  uzeli  Magbula Grabovica  mr.zdravstvene njege i terapije i  Vedrana Novković dipl. psiholog.

Na forumu je bilo preko 170 učesnika iz regiona i zemalja Evropske unije.

Na otvaranju konferencije učesnicima su se obratili predstavnici ključnih institucija i donosioci odluka iz zemalja regiona. Poseban osvrt na važnost foruma dali su predsednik WFAD-a i predstavnik UNODC-a za područje zapadnog Balkana.

Tri renomirana svjetska stručnjaka i univerzitetska profesora dala su svoj uvid u benefite koje proces oporavka donosi pojedincima, porodicama kao i široj zajednici (David Best, Univerzitet Derby, Velika Britanija – ISTRAŽIVANJE: ŽIVOT U OPORAVKU NA BALKANU, Rowdy Yates, EFTC, Velika Britanija – PUTOVANJE KA OPORAVKU: PUT KOJIM SE RJEĐE IDE, Wouter Vanderplasschen, Univerzitet u Gentu, Belgija – ULOGA TRETMANA U OPORAVKU OD OVISNOSTI).

Nakon toga uslijedile su po dvije radionice pod nazivom Rezidencijalni tretman , Prevencija, Gradovi za oporavak i Šta znamo o oporavku.

Posljednji dan konferencije predstavljen je projekat Biram Oporavak, koji je i omogućio održavanje ovog Foruma.  Aktivnosti koje su počele sa procjenom potreba u prvoj fazi, još 2015 godine, su odgovorile na potrebe korisnika, što je ova sesija i prikazala. Govornici su pružili uvid u ostvarene projektne aktivnosti iz sve tri zemlje. Poseban osvrt dat je multisektorskom pristupu i saradnji između institucija, medijskoj zastupljenosti kao i inovativnom programu rane intervencije.

Održane su dvije radionice pod nazivom Medicinski potpomognut oporavak i Resocijalizacija u procesu oporavka.

Plenarna sesija obuhvatila je široki spektar tema koje su aktuelne i izazivaju beskrajne debate. Dekriminalizacija posjedovanja psihoaktivnih supstanci, medicinska marihuana kao i osvrt na globalne situacije na području smanjenja ponude i potražnje droga obilježila je 1. Regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga.