Ljetna škola 2018.

Ljetna škola za 16 studenata Northwestern Univerziteta iz  Chicaga, Sjedinjene Američke Države, koja se već treću godinu održava u Bosni i Hercegovini,  u saradnji sa Rektoratom Univerziteta u Sarajevu, i ove godine je realizirana s uspjehom.

Partneri u provedbi programa nastave su Fakultet zdravstvenih studija UNSA, Medicinski fakultet UNSA, JU Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, Federalno Ministarstvo zdravstva, JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i  Filozofski fakultet UNSA te nevladine organizacije „Krila nade“ i Udruženje KLA FBiH.

Ljetna škola se održava u  okviru projekta „International Program Development (IPD) Public Health in Eastern Europe: Serbia & Bosnia and Herzegovina“ s ciljem upoznavanja američkih studenata s politikom i  sistemom zdravstvene zaštite  u zemljama bivše Jugoslavije, istorijskim činjenicama, religijom, običajima i kulturnim nasljeđem kao i izazovima profesionalaca iz oblasti javnog i mentalnog zdravlja u posttranzicijskom i postratnom periodu. Poseban fokus  sadržaja nastave, vezan je za posljedice ratne psihološke traume na cjelokupno stanovništvo kao i procese reformi u periodu nakon prestanka rata, a naročito u oblasti zdravstvenog sistema.

U okviru programa, studenti su proveli 4 nedelje u Bosni i Hercegovini, u različitim ustanovama, gdje su, pored teoretske nastave, imali priliku da se upoznaju sa praktičnim aspektima rada.

13. i 14. augusta, studenti su bili u posjeti Zavodu za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, gdje je nastavu  održala Doc. dr sci med. Nermana Mehić-Basara, direktorica Zavoda i nastavnik na Fakultetu zdravstvenih studija UNSA. Tom prilikom, studenti su se upoznali sa Projektom Mentalnog zdravlja u BiH, reformom mentalno-zdravstvenog sistema, zdravstvenim posljedicama, posebno vezanim za posttraumatski stresni poremećaj-PTSP, trendovima u oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci te korelacijom ratne psihološke traume i bolesti ovisnosti.

U obilasku odjeljenja Zavoda, studenti su imali priliku da razgovaraju s članovima multidisciplinarnih timova i pacijentima koji se trenutno nalaze u tretmanu, na hospitalnom odjeljenju, Dnevnoj bolnici alkoholizma, okupacionoj terapiji i klubu liječenih alkoholičara.

Drugog dana, poslije nastave, studenti su prisustvovali sastanku članova Kluba liječenih alkoholičara Stari Grad, gdje im se obratila predsjednica Udruženja KLA Federacije BiH, prof. Lejla Ramić i terapeut kluba, Elvira Bajrović. Uz dobrodošlicu, u prijatnoj atmosferi zajedničkog susreta, studenti su mogli probati tradicionalnu sarajevsku bozu i čuti zanimljive i dirljive  lične priče ljudi, koji  izlaz iz  teške bolesti nalaze u ovoj ustanovi.