Posjeta predstavnika Zavoda TZ Kampus Rakovica

Sarajevo, 01.08. 2018. godine

Na poziv Javne ustanove Terapijska zajednica „Kampus“ Rakovica, koji je uputio direktor ustanove, gosp. Kemal Mušinbegović, upriličena je posjeta predstavnika JU Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, direktorice Zavoda, Doc. dr sci med. Nermane Mehić-Basara sa saradnicima,  u srijedu, 1. augusta 2018. godine, s ciljem poboljšanja dosadašnje dugogodišnje saradnje koju su ove dvije ustanove definisale ranije potpisanim Protokolom o saradnji.

U atmosferi prijatnog dijaloga, stručni timovi obe ustanove, razmotrili su rezultate stručne saradnje, probleme sa kojima se susreću te smjernice dalje saradnje u smislu intenziviranja preventivno-edukativnih aktivnosti, bolje medijske promocije značaja programa tretmana ovisnika s ciljem senzibiliziranja lokalne zajednice na ovu populaciju, unapređenja terapijskog programa te ostvarivanja jednostavnije administrativne procedure kod prijema u Terapijsku zajednicu.

Glavni smisao koji saradnja ove dvije ustanove ima, sadržan je u  postizanju dugoročne apstinencije pacijenata/klijenata, poboljšanja kvaliteta  njihovog života i života njihovih porodica te posljedične  dobiti za zajednicu, koja se mjeri čak  desetorostrukim profitom, naspram štete koja nastaje izostankom liječenja i rehabilitacije ovisnika o psihoaktivnim supstancama.

U obilasku ustanove, koji je uslijedio nakon sastanka, susreli smo se sa sadašnjim klijentima, koji nisu krili zadovoljstvo zbog boravka u Kampusu i šanse koju su dobili. Također, uvjerili smo se u konkretne rezultate okupacione terapije, kroz divno uređen okoliš, cvjetnjake i plastenike u kojima se uzgaja povrče za potrebe korisnika Kampusa.

Izvorni  koncept kompleksnog tretmana ovisnika, koji podrazumijeva multidisciplinarni pristup, od  faze medicinskog tretmana do faze rehabilitacije i resocijalizacije u terapijskim zajednicama, treba biti PUT PRVOG IZBORA svakog ovisnika, jer se time omogučava pravi oporavak, pri čemu je neophodna podrška kako drugih institucija tako i društvene zajednice.

Pitamo se, može li lokalna zajednica dati veći doprinos u postizanju što bolje reintegracije rehabilitiranih ovisnika, kroz programe podrške zapošljavanju ovih ljudi, a što je naš krajnji cilj?

Fotografije u prilogu najbolje ilustruju gornje navode i vrijeme koje smo proveli u TZ Kampus.