Interdisciplinarni sastanak – Stručna saradnja ustanova – Evaluacija

U srijedu 14.02.2018. godine, održan je  interdisciplinarni sastanak predstavnika stručnih timova JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo – Centri za mentalno zdravlje, JU Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo i JU Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, na  kojem je prisustvovao veliki broj učesnika (31).

Sastanak je organizovan na inicijativu JU Zavod za bolesti ovisnosti KS u novom objektu Zavoda, s ciljem evaluacije dosadašnje stručne saradnje navedenih zdravstvenih ustanova  i mogućnosti unapređenja iste, a na bazi  već potpisanih protokola o međusobnoj stručnoj saradnji.

Prisutne je pozdravila i izrazila dobrodošlicu direktorica Zavoda, Doc. Dr sci med. Nermana Mehić-Basara, a obratili su se i Dr Muhamed Ahmić, direktor Psihijatrijske bolnice kao i Prim. Dr Mersa Hadžisalihović, koordinator Centara za mentalno zdravlje DZ Sarajevo.

Nakon kraćeg izvještaja Zavoda o aktivnostima vezanim za  koordiniranu brigu u 2017. godini, koji je prezentirala Glavna sestra Zavoda, Magbula Grabovica, Mag. zdr. njege, uslijedila je bogata diskusija u kojoj su iznesena iskustva i  drugih službi iz navedene aktivnosti.

Također, aktualizirano je pitanje edukacije  timova CMZ-a iz oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i bolesti ovisnosti, a što je regulisano Pravilnikom o uslovima za rad centara za mentalno zdravlje kao i zahtjevima AKAZ-a, a što treba  dogovoriti na nivou menadžmenta Zavoda i DZ Sarajevo.

Pored navedenog, razmatrana su i pitanja vezana za sudske mjere obaveznog liječenja mentalno oboljelih osoba koji su počinitelji prekršajnih ili krivičnih djela, odluke suda po apelacijama iz kojih proizlaze problemi sa teškim duševnim bolesnicima koji su bez nadzora pušteni iz ustanova, pitanja stigme i diskriminacije i druga pitanja.

Na kraju sastanka doneseni su konkretni zaključci, koji će sa zapisnikom, biti dostavljeni svim učesnicima skupa naknadno, uz dogovor da se slijedeći radni sastanak održi u prostorijama JU Psihijatrijska bolnica KS.