Posjeta osoblja Zavoda za bolesti ovisnosti terapijskoj zajednici „Suhodol“

Na poziv predstavnika Udruženja građana Centar savremenih inicijativa Sarajevo, osoblje naše ustanove je 26.09.2018 godine posjetilo prostorije Centra u Suhodolu. Ispred JU „Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo“ su bili: prim dr. Miloš Pokrajac, mr.sci.prim.dr. Snježana Marjanović Lisac, prim.dr. Hajrudin Hasečić, glavna sestra Zavoda Magbula Grabovica i dipl. socijalni radnik Amir Burzić. Uzajamna saradnje naše dvije ustanove datira dugi niz godina, uz redovno obnavljanje protokola o saradnji.

Po dolasku u terapijsku zajednicu dočekali su nas Omer Softić, predsjednik Udruženja „Centar Savremenih Inicijativa“, upravnik centra Almir Karadža te ostali uposlenici Centra.

U predstavljanju, predsjednik udruženja je naglasio da Udruženje Centar Savremenih Inicijativa postoji od 2004 godine te da u okviru istog egzistira i Centar za liječenje i rehabilitaciju Suhodol (bivši TZ Ilijaš) te da se u „novom“ prostoru nalaze već protekle dvije godine. Centar za liječenje i rehabilitaciju pruža besplatne usluge boravka za 30 korisnika (muškaraca) dok je u planu otvaranje i dijela za žene. Koncept liječenja, tačnije rehabilitacije traje 1 godinu nakon čega korisnici ostaju u kontaktu sa Centrom kroz period resocijalizacije. Temeljna odrednica rada Centra su individualne i grupne terapije sa tematskim radionicma i uz vjersku pouku.

Generalni utisak je da svi uposlenici ulažu velike napore u projekte i programe vezane za rehabilitaciju, resocijalizaciju i prevenciju bolesti ovisnosti. O konceptu liječenja, trajanju programa, unutrašnjoj organizaciji, poteškoćama i planovima za budućnost, razgovarano je u ugodnoj  atmosferi uz razmjenu mišljenja, iskustava i primjera dobre prakse.

Bez sumnje je da će se saradnja između naše dvije kuće nastaviti i u budućnosti a sve u cilju pružanja pomoći osobama koji imaju problem sa ovisnosti.