Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti – 27.06.2018.

Generalna skupština UN-a 1987. godine proglasila je 26. juni Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama, (Rezolucijom 42/112).

Cilj te međunarodne kampanje je podizanje svijesti o velikim problemima i štetnim posljedicama koje zloupotreba opojnih droga donosi pojedincima, posebno mladim ljudima, kao i cijelom društvu te pokrenuti što uspješnije aktivnosti u prevenciji, ranom otkrivanju i sankcionisanju.

Taj dan obilježen je u našoj ustanovi nizom aktivnosti. Pacijenti sa Odjeljenja u suradnji sa glavnom sestrom Odjeljenja i psihologom pripremili su prigodnu grupu informativnog karaktera o značaju obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti, kratkom historijatu te temama i projektima kojima se od 2000.-te godine pokušava skrenuti pažnja javnosti od strane UNDOC-a.

Ogroman doprinos toj grupi bila su iskustva pacijenta vezana za uzimanje supstanci, liječenje, i lične poruke za apstinenciju.

Nastavak je uslijedio na Okupacionoj terapiji gdje su sva ova saznanja pretočena na plakat (vidjeti sliku) koji je izložen tog dana na vidnom mjestu kao informacija za sve ostale pacijente, njihove saradnike i posjetitelje Zavoda.

Cilj terapeuta bio je  da se kroz pomenuti rad i aktivnosti pacijenti informišu o značaju obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti, te da  naprave bolji  uvid u svoje trenutno stanje, pri čemu im se pružila podrška u smislu pozitivne motivacije za održavanje kvalitetne apstinencije.

Program pripremili:

Lejla Šabanović, diplomirana medicinska sestra,
Neira Smajić, mr.psihologije
Muamer Šehić, okuopacioni terapeut