Vanjska ocjena JU Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo u svrhu akreditacije

Vanjski ocjenjivači ispred Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH, Salih Slijepčević, dipl. menadžer u zdravstvu, UKC Tuzla i Dr. sc Jasmina Klebić, Dom zdravlja Tuzla obavili su planiranu vanjsku ocjenu JU Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo u svrhu akreditacije iz bolničkih standarda.

Proces uvođenja akreditacijskih standarda je počeo još 2016 godine kada je imenovan Koordinator kvaliteta Magbula Grabovica, mr. zdravstvene njege i terapije i Komisija u sastavu: Doc. dr Rasema Okić, Dr Nizama Šukurović, Himzo Ismić mr. ecc, Ajla Julardžija dipl. iur. i Amir Burzić dipl. socijalni radnik. U proces uvođenja akreditacijskih standarda su bili uključeni svi uposlenici Zavoda, pri čemu su imali maksimalnu podršku direktorice Doc. dr sci med. Nermane Mehić-Basara i menadžmenta Zavoda.

Uvođenje i postizanje akreditacijskih standarda za bolnice, znači da će Zavod definirati jasno određena pravila u svojim procesima rada, pratiti rizike i evaluirati iste, te na taj način omogućiti bolji kvalitet pruženih usluga, kao i bolje uslove rada svojim uposlenicima.

Evaluacija je protekla u ugodnoj i kolegijalnoj atmosferi, te uz puno razumijevanje i konstruktivne savjete vanjskih ocjenjivača. Ocjenjivači su imali priliku da pregledaju postojeću dokumentaciju, obiđu kompletnu ustanovu (centralna zgrada i Odsjek za Opijatsku supstitucionu terapiju – OST) observiraju procese rada i uvjete u kojima pacijenti borave, te da naprave intervjue sa uposlenicima i pacijentima Zavoda.

Nakon završetka vanjske evaluacije, izvještaje vanjskih ocjenjivača će pregledti i ocjeniti Komisija za akreditaciju, te će na osnovu pokazanih rezultata dati preporuku Upravnom vijeću AKAZ-a koje donosi odluku u vezi sa akreditacijom.

Povezani sadržaj: AKAZ – Postizanjem najviših standarda sigurnosti i kvaliteta do najbolje usluge za svakog pacijenta